Ayurveda 101 - osa 2: Käytäntö ja Harjoitus
Kuinka ikiaikainen, holistinen terveydenhoito-menetelmä sulautuu moderniin maailmaan?
Miten vuosituhansia vanha viisaus voi hyödyttää nykypäivän ihmistä?
Mistä Ayurvedassa käytännössä on kyse?
Yleisin mielikuva Ayurvedasta liittyy yleensä joko itämaiseen hieronta-menetelmiin tai ruoanlaitto-ohjeisiin, ja niille jotka tuntevat käsitteen vähän paremmin, käsitys keho-mieli-tyypeistä saattaa olla tuttu. Ayurveda on kuitenkin paljon muutakin kuin päähierontaa, reseptejä ja kehotyyppejä - se on koko ihmisyyden kattava terveydenhoito-järjestelmä ja maailman vanhin lääketiede.
On tärkeää todeta, että Ayurvedaa ei ole tarkoitettu sen enempää korvaamaan kuin kilpailemaankaan länsimaisen lääketieteen kanssa. Näiden kahden terveydenhuolto-järjestelmän oleellisin ero on se, että länsimainen lääketiede keskittyy usein hoitamaan sairauksia niiden oireiden kautta, kun Ayurveda tähtää aina löytämään sairauden juurisyyn ja palauttamaan terveyden parantamalla sitä häiritsevän tekijän. Lisäksi Ayurvedan määritelmä terveydelle on enemmän kuin vain sairauden poissaolo - se määrittelee terveyden “täydellisenä tasapainona kehon, mielen ja sielun välillä”, pyrkien pitämään yksilön yhteydessä omaan sisäsyntyiseen elinvoimaansa josta kumpuaa niin terveys, ilo, onni kuin rauhakin.
Toinen oleellinen eriäväisyys Ayurvedan ja modernin, länsimaisen lääketieteen välillä on Ayurvedan holistinen eli kokonaisvaltainen näkökulma terveyteen. Moderni lääketiede pitää sisällään todella edistyneen ymmärryksen ihmisestä, mutta tutkiessaan ihmisyyttä ja sen eri osa-alueita se usein päätyy pilkkomaan ihmisen osiin. Kokonaisvaltaisempaa suhtautumista terveyteen ja sairauteen on erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana alettu harjoittamaan myös nykypäivän lääketieteessä, kun esimerkiksi aivojen ja ruoansulatuselimistön yhteys on pystytty todentamaan.
Ayurveda ei tee eroa esimerkiksi mielenterveyden ja fyysisen terveyden välillä, ja tunnistaa myös suhteemme henkisyyteen ja esimerkiksi muihin ihmisiin tärkeänä terveyden ja hyvinvoinnin pilarina. Modernille lääketieteelle on ehdottomasti paikkansa, mutta kaikkeen se ei ota kantaa - esimerkiksi useiden ruoansulatukseen liittyvien haasteiden, autoimmuunisairauksien ja pitkittyneiden tulehdustilojen kanssa nykylääketiede jää helposti neuvottomaksi. Tällaisissa tilanteissa tukea terveydelle voi löytyä ikivanhoista viisauksista kuten Ayurvedasta.
5 elementtiä ja 3 doshaa - opas uniikkiin luontoosi
Ayurvedan ydin piilee viidessä elementissä: maa, ilma, vesi, tuli ja avaruus (tai eetteri). Nämä 5 elementtiä elävät ja vaikuttavat kaikkialla luonnossa, mukaan lukien minussa ja sinussa. Ayurvedan mukaan ihminen on universumi minikoossa - kaikki mikä löytyy luonnosta, löytyy tavalla tai toisella myös meistä.
Mikä tekee kustakin meistä erityisen, on jokaisen yksilön uniikki yhdistelmä elementtejä: meissä vaikuttaa useimmiten yksi tai useampi elementti hallitsevana. Tämä yksilöllinen elementtien ilmentyminen tunnetaan käsitteenä dosha - suoraan suomennettuna toimintahäiriö. Dosha viittaa tendenssiin, jolla elävä organismi tapaa joutua epätasapainoon hallitsevien elementtien vuoksi. Sen lisäksi että meille on annettu syntymälahjana tietyt ominaisuudet (prakriti) ja tendenssi joutua epätasapainoon (dosha), viisi elementtiä elävät ja liikkuvat jatkuvasti ympäristössämme vaikuttaen luonnollisesti myös meihin ihmisiin.
Ymmärtämällä sitä, kuinka elementit näyttäytyvät ja käyttäytyvät luonnossa ja meissä, voimme tiedostaa paremmin kuinka meidän uniikki yksilöllinen luontomme voi parhaiten; kuinka pysyä tasapainossa ja palauttaa tasapaino eli terveys silloin kun se syystä tai toisesta on järkkynyt. Vata dosha koostuu ilma- ja avaruus-elementistä, pitta dosha on tehty tuli- ja vesi-elementistä, ja kapha dosha on maa- ja vesi-elementin dominoiva.
Omaan doshaan ja dominantteihin elementteihin ei tarvitse sen suuremmin samaistua tai jäädä kiinni, vaan tätä tietoa kannattaa lähestyä arvokkaana informaationa ja työkaluna - kuinka juuri minun kannattaa elää ja syödä, jotta pysyn elinvoimaisena ja hyvinvoivana elämän haasteiden ja jatkuvan muutoksen keskellä.
Ayurvedan mukaan luonnollisin tilamme on täydellinen terveys, tyyneys ja onni - ja jokainen meistä on varustettu kyvyllä palauttaa itsensä tähän tasapainon tilaan. Ayurveda tähtää harmonian ylläpitämiseen ja palauttamiseen sillä sen mukaan tasapainossa elävä organismi osaa korjata itse itsensä; keho palauttaa itsensä elinvoimaan ja mieli palaa kirkkauteen sekä selkeyteen.
Ajatus tasapainosta toimii myös isommassa kuvassa - Ayurveda tähtää harmoniaan yksilön sisällä, ja toisaalta myös yksilön tasapainoon sen ympäristön kanssa. Kun olemme yhteydessä kaikkiin osiin itsestämme, olemme luonnostaan myötätuntoisia myös toisiamme ja meitä ympäröivää maailmaa kohtaan.
Vata dosha - luova ja liikkuva inspiraation lähde
Vatan ominaisuudet ovat ilma- ja avaruus-elementtien edustamat keveys, liikkuvuus, kuivuus ja kylmyys. Nämä elementit ovat dominantteja Suomen luonnossa erityisesti syksyisin ja talvisin, ja vuorokaudessa klo 2-6 ja 14-18.
Vatan positiivisia tunnusmerkkejä on luovuus, kevyt ja nopea ajatuksenkulku ja elinvoimainen olemus.
Toisaalta taas vatan liikkuvuus ja ilmavuus johtaa helposti hermostuneisuuteen, hajamielisyyteen ja levottomuuteen. Vata-tyyppisiä terveyshaasteita on unettomuus, hermostuneisuus, nivelkivut ja jäykkyys, kylmät jalat, ummetus ja ilmavaivat, krooninen väsymys, heikkous ja neurologiset ongelmat.
Elintapoihinsa vata tarvitsee rutiineja (joista se usein ei tykkää) ja tarpeeksi rauhoittumista päivän päätteeksi. Vatan on todella tärkeää syödä samoihin kellonaikoihin 3-4 ateriaa päivässä, ja nauttia ruoka rauhallisessa ympäristössä kiirettä välttäen.
Vataa tasapainottavat maut ovat makea, kirpeä ja suolainen, ja ruoka kannattaa nauttia aina lämpimänä, kypsennettynä ja tekstuuriltaan pehmeänä.
Kuivuutta kosteuttamaan vata tarvitsee paljon hyviä rasvoja ja nesteytystä, ja kaikki “raskaammat” sekä maadoittavat ja makeat ruoka-aineet kuten bataatti, banaani ja taateli ovat oivallisia vatalle.
Kaikki mausteet on lähtökohtaisesti lämmittäviä ja näin ollen sopivia kylmälle vatalle. Vatan supermauste on ehdottomasti hing eli asafoetida jolla voi hyvin korvata valkosipulin/sipulit ruoanlaitossa.
Joogan suhteen ilma- ja avaruus-elementtien dominoiva vata dosha kaipaa harjoitusta, joka tukee maadoittumista ja keho-mieli-yhteyden vahvistamista. Tässä vatalle suunnatussa harjoituksessa nojaudutaan eteentaivutuksiin, pidempään uloshengitykseen ja mulabandha eli juurilukko-työhön. Energeettisellä tasolla apana vayu eli eliminointia ja irtipäästämistä tukeva pranan muoto on tärkeää ilmavalle vatalle.
Pitta dosha - intohimoinen ja rohkea johtaja
Pittan elementit ovat tuli ja vesi ja sen ominaisuuksia on nopeus, keveys, terävyys sekä tietenkin kuumuus. Pittan vuodenaika on kesä, ja vuorokaudenaika klo 10-14 ja 22-02. Tästä syystä on suotavaa mennä nukkumaan klo 22 mennessä, ennen kuin pitta-tunnit käynnistyy ja energia muuttuu nopeammaksi.
Pitta liitetään erityisesti tuli-energiaan ja transformaation voimaan - se on voimakas, rohkea ja kunnianhimoinen johtaja-hahmo. Pittaa ajava voima on intohimo, eikä mikään haaste tunnu olevan liian suuri sille, vaan päin vastoin pitta loistaa haasteesta.
Kuten ehkä arvata saattaa, maali-keskeisyys ja kunnianhimo ovat myös ominaisuuksia jotka altistavat helposti loppuunpalamiselle. Liiallinen kuumuus näkyy usein tempperamentissa - viha ja turhautuminen sekä reaktiivisuus tunteen ja mielen tasolla ovat pitta-dominantille yksilölle ominaisia piirteitä.
Terveyshaasteista useimmat iho-ongelmat kuten akne ja erilaiset ihottumat, tulehdus kehossa, maksa- ja veri-ongelmat, närästys, ripuli ja hikoilu sekä kuumuudesta kärsiminen ovat pittan epätasapainoon liittyviä ongelmia.
Pittan täytyy opetella rauhoittumaan ja päästämään irti tekemisen ja suorittamisen sekä kontrollin tarpeesta. Rentoutumisharjoitukset ja kaikki hellittäminen yleensä tasapainottaa pittaa. Kylmä-altistus on myös oivallinen viilentäjä tälle keho-mieli-tyypille!
Pittan on tärkeää pitää kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista ja syödä ainakin kolme ateriaa päivässä.
Makeat, kitkerät ja supistavat (hassu sana, voit Googlata englanniksi astringent foods) ruoat sopivat pittalle. Sen kannattaa välttää tulisia ja voimakkaasti stimuloivia mausteita ja ruoka-aineksia kuten sipuleita ja chiliä, ja nojautua ennemmin lempeisiin ja/tai viilentäviin yrtteihin sekä mausteisiin kuten minttuun, korianteriin, fenkoliin, kurkumaan, kaneliin ja kardemummaan.
Joogan puolesta kaikki rauhoittava ja hermostoa tyynnyttävä (jooga nidra, yin jooga, rauhoittava hatha jooga) on hyvästä pittalle. Tässä pitta-doshalle suunnatussa harjoituksessa keskitymme viilentämään ja rauhoittamaan liiallista tulta olemuksestamme, ja nojaudumme hermostoa tyynnyttäviin harjoituksiin. Harjoitus pyörii hidastamisen ja pysähtymisen ympärillä, mutta koska pitta loistaa haasteesta, sille on tärkeää tarjota myös terveitä itsensä haastamisen keinoja - sitäkin siis luvassa.
Kapha dosha - vakaa ja kärsivällinen hoivaaja
Maa- ja vesi-elementin hallitsema kapha on laadultaan kylmä, kostea, painava ja pehmeä. Kaphan vuodenaika on kevät, ja kellonaika klo 6-10 ja 18-22. Näihin aikoihin energia tuntuu helposti hitaalta ja rauhalliselta, jonka vuoksi aikaisten lintujen kannattaa nousta jo ennen kuutta ennen kuin kapha-aika alkaa, ja mennä nukkumaan ennen kymmentä kapha-tuntien aikaan.
Kaphan positiivisia ominaisuuksia on sen hoivaavuus ja välittävä, rakastava luonne. Kaphaa pidetään ihmissuhteiden liimana - kapha on se ystävä tai perheenjäsen, joka muistaa aina huolehtia muista, ja jonka läsnäolo tuntuu ravitsevalta ja hoivaavalta. Kapha on sinnikäs ja varustettu loistavalla staminalla.
Kaphan energia käy helposti raskaaksi ja hitaaksi, jonka vuoksi se tarvitsee paljon liikettä ja momentumia vastapainoksi.
Kaphan terveyshaasteita on hidas aineenvaihdunta, masentuneisuus, taipumus laiskuuteen ja stagnaatioon, takertuminen ihmisiin, tunteisiin ja materiaan, ylensyöminen, ylipaino ja epäterveelliset ruokahimot, allergiat ja astma, tukkoisuus hengityselimissä, kasvaimet ja diabetes.
Kapha hyötyy tulisesta ruoasta ja kaikki mausteet sekä stimuloivat ruoka-aineet sopivat sille erinomaisesti. Kapha on laadultaan kylmä ja kostea, joten se tarvitsee lämmintä ja kuivaa ruokaa - ruoka joka on rouskuvaa ja tekstuuriltaan karheaa sopii kaphalle. Sen kannattaa pysytellä pois raskaista ja painavista ruoka-aineista ja suosia keveitä ruokia, kasvipohjaista ruokavaliota ja kaikkea vihreää.
Harjoituksessaan ja elintavoissaan kapha tarvitsee stimulaatiota ja momentumia! Kaphaa piristää uudet tilanteet, uudet harrastukset ja uudet ihmiset. Se on ainoa dosha, joka todella hyötyy nopeatempoisesta joogasta kuten voimakkaasta vinyasasta ja jopa bikram joogasta. Kaphan on todella tärkeää harrastaa aerobista liikuntaa ja haastaa sille annettua hyvää staminaa - parhaat maratoonarit ovat todennäköisesti kapha-tyyppejä.
Jos tunnistat itsessäsi merkkejä tahmeudesta, tämä melko voimakkaasti elävöittävä kaphalle tehty joogaharjoitus kirkastaa oloasi ja muistuttaa sinua momentumista, tuoden ihanasti energiaa uuteen päivään. Harjoituksessa vapauttamaan rintakehän alueella vaikuttavia loistavia pranan tuulia ja herättelemään kehon energiankiertoa liikkeellä. Kovin kaphisessa olossa (painava ja hidas) liike ja energian kerryttäminen sisään voi nostaa esiin vastustusta - jos näin käy, muista, että se on osa harjoitusta, ja palkinto piilee harjoituksen lopussa ;)
Tieto on voimaa, tunne ja voimaannuta itsesi!
Nämä kolme doshaa näyttäytyvät ja elävät meissä kaikissa sekä ympäristössämme, jatkuvasti liikkuen ja muuttuen. Harvassa yksilössä on vallitsee ainoastaan yksi dosha, vaan useimmissa meistä vaikuttaa kaksi tai kaikki kolme doshaa eri mittakaavoissa.
Erityisesti Suomessa vuodenaikojen vaihtelu on niin voimakasta, että perimältään pitta-tyyppikin todennäköisesti tuntee kaphan tahmeuden kevään ensimmäisten auringonsäteiden koittaessa.
Lisäksi on huomautettava, että Internet-testien tekeminen johtaa helposti virheellisiin analyyseihin - varsinkin ollessamme epätasapainossa päädymme todennäköisesti tulkitsemaan epätasapaino-tilaa kuin terveydentilaa. Siitä syystä on suositeltavaa lähestyä Ayurveda-lääkäriä tai -konsulttia, etenkin jos terveyden kanssa on ollut viime aikoina haasteita.
Mitä meistä jokainen voi kuitenkin turvallisin mielin ryhtyä harjoittelemaan, on alkaa tutkimaan elementtien ilmentymistä itsessämme ja ympärillämme: miltä maa, ilma, vesi, tuli ja avaruus tuntuu sinulle?
Elementteihin tutustuminen voi olla todella kaunis tapa syventää yhteyttä luontoon ja kehosi kykyyn harmonisoida; parantaa itse itsensä. Yleensä vastakkainen elementti ja sen sisältämät ominaisuudet toimii hyvin tasapainon palauttajana.
Jos oloni on ilmava, miten voin maadoittaa itseäni?
Jos käyn kuumana tunteen, mielen ja/tai kehon tasolla, kuinka viilentää ja rauhoittaa oloani?
Jos tunnen oloni raskaaksi fyysisellä, henkisellä tai energeettisellä tasolla, mitkä elementit ja ominaisuudet ovat painavuuden vastakohta, ja miten voin lisätä niitä elämäntyylini?
Kuvat Wilma Hetemaj <3