Ayurveda 101 - osa 1: Filosofia

Ayurveda, tantra ja jooga kulkevat käsi kädessä perustuen samaan ikivanhaan vediseen viisauteen ja filosofiaan nimeltä Samkhya


Aloitetaan määrittelemällä artikkelin aihe; Ayurveda. Sana muodostuu kahdesta sanskritin kielisestä termistä: ayur, tarkoittaen elämää, ja veda, tarkoittaen viisautta tai tiedettä.

Ayurveda on siis elämän tiede; opas optimaaliseen terveyteen ja sitä kautta hyvään elämään. 

Ayurvedan määritelmä terveydelle on enemmän kuin vain sairauden poissaolo: sen mukaan terveys on täydellinen tasapaino kehon, mielen ja sydämen välillä. Sen määränpää on swasti, joka tarkoittaa paitsi terveyttä ja hyvinvointia, myös sielun (tietoisuuden) ja kehon (materiamaailman) harmonista yhteiseloa. 

Swasti käännetään usein myös menestykseen, onneen ja siunaukseen, viitaten hyväenteisyyteen joka Ayurvedan näkökulmasta on sekä terveyden & hyvinvoinnin lähde että seuraus.

Kyseessä on holistinen ja kokonaisvaltainen järjestelmä, joka tunnistaa ihmisyyden kaikki kerrokset. Ayurveda tähtää hoitamaan ja ylläpitämään terveyttä niin mielen, kehon kuin syvällisemmin sielunkin tasolla, unohtamatta sosiaalisen elämän ja ihmissuhteiden tärkeyttä hyvinvoinnissamme.

Ayurveda on ikiaikainen holistinen terveydenhoito-järjestelmä, joka kattaa kaikki ihmisyyden osa-alueet.

Samkhya - kartta kohti syvintä olemustamme

Ayurvedan mukaan fyysinen terveys ei ole erillinen mielen hyvinvoinnista, ja hyvinvointiimme vaikuttaa myös suhteemme “tuntemattomaan” tai “pyhään”. Ayurveda kuuluu joogisen filosofian, Samkhyan alle. Samkhya näkee yksilön miniversiona Universumista, ja opastaa yksilöä ymmärtämään maailmaa ja olemassaoloaan itsetutkiskelun kautta.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat Samkhya filosofiasta päiväävät 200-400 CE, ja vaikka varmuutta sen alkuperälle ei ole, järjestelmän luojana pidetään yleisesti tietäjä Kapilaa. 

Samkhya filosofia tarjoaa meille tiekartan, jonka avulla voimme saapua kokemaan paitsi sielun ja kehon välisen harmonian, myös harmonian isommassa kuvassa  - yhteyden ja yhteenkuuluvuuden itsemme ja muun maailman kanssa.

Samkhya on dualistinen systeemi, eli se käsittelee elämää kahden vallitsevan perusperiaatteen kautta: tietoisuuden (purusha) ja materian (prakriti), ja ymmärtämällä näitä kahta elämän periaatetta, ymmärrämme elämän syvimmän olemuksen. 
Filosofian mukaan maailma syntyi, kun puhtaan tietoisuuden lähde halusi kokea itsensä, ja se lyöttäytyi yhteen puhtaan potentiaalin, energian kanssa. 

Samalla tavalla elämään on saapunut sinä ja minä - kokeakseen itsensä sielu syntyy kehoon. Sielulla tässä kontekstissa viitataan siihen osaan elävää olentoa, joka on rajaton, iätön, ja yhtä puhtaan tietoisuuden kanssa. 

Puhdas tietoisuus, purusha, on luonnollisesti täydellinen sellaisena kuin se on, ja sen ainoa halu on kokea itsensä koko komeudessaan ja eheydessään. Purusha on muuttumaton ja vapaa kaikesta muuttuvasta.

Kokeakseen itsensä se tarvitsee muodon materian maailmassa, prakritin. Ihmisessä prakriti edustaa kaikkea, joka on muutoksen alaista - keho, mieli ja tunteet kuuluvat kaikki prakritin alle. 

Ayurveda ja jooga osana tätä filosofista järjestelmää ovat siis tiede ja taide, jonka avulla voimme muistaa todellisen luontomme: yhteytemme puhtaaseen tietoisuuteen sisällämme, ja sitä kautta myös yhteytemme toisiimme sekä kaikkeen meitä ympäröivään. 

Tietoisuus sisällämme on yhtä universaalin tietoisuuden kanssa, ja sen kokeminen on todella kaunis oivallus yhteenkuuluvuudesta ja ykseydestä.

Ymmärtällä prakritia - omaa uniikkia ihmisluontoamme - voimme paitsi voida paremmin ja elää elämäämme rikkaammin hyvästä olosta ja tasapainosta käsin, myös kokea tuon puhtaan tietoisuuden itsessämme ja itsemme ulkopuolella. 

Energian peruspiirteet eli kolme gunaa



Jos kirjoitat Googleen Ayurveda, päädyt todennäköisesti erilaisiin testeihin ja oppaisiin joissa puhutaan doshista. Ennen doshiin sukeltamista, kannattaa tutustua prakritiin eli materia-maailmaan ja sen ilmenemisen muotoihin elämässämme.

Universaalilla tasolla prakritilla viitataan luontoon. Yksilön tasolla se tarkoittaa kaikkea materiaa tai energiaa: keho, mieli, hengitys, tunteet; kaikki osat meistä jotka käytännössä liitämme ihmisyyteen, ovat osa prakritia. Prakriti on jatkuvan muutoksen alla, ja jokaiselle meistä on myös syntyessämme annettu tietynlainen keho ja mieli; prakriti.

Prakiriti (energia tai materia) liikkuu aina kolmen perus-ominaisuuden, gunan, vaikutuksen alla:

Tamas = tylsistynyt mieli, pimeys, inertia, uneliaisuus, hitaus, muutoksen vastustus, pelko,  ignoranssi, masentuneisuus

Rajas = kiireinen mieli, momentum, muutos, liike, intohimo, innostus, egoisimi, agressio, ahdistuneisuus

Sattva = kirkas ja selkeä mieli, valo, puhtaus, selkeys, tasapaino, harmonia, rauha, viisaus



Ruoka jolla ravitsemme itseämme; elokuvat, musiikki ja kulttuuri jota kulutamme; jooga ja muut harjoitukset joita teemme, ohjaavat meitä jatkuvasti tietynlaisen energian suuntaan.

Riippuen siitä, millaista elämäntyyliä harjoitamme ja mikä on syntymä-peräinen prakritimme eli keho-mieli-tyyppimme, kokemuksemme todellisuudesta on jatkuvasti vaihdellen enemmän joko sattvinen (kirkas ja selkeä), rajassinen (energinen/kiireinen) tai tamassinen (unelias/tahmea). 

Helpoin tapa vaikuttaa guniin on kiinnittää huomiota siihen, mitä laitamme kehoomme ravinnon merkeissä, ja miten vietämme vapaa-aikaamme.

Tulinen ruoka, suolaiset ja kirpeät sekä karvaat ruoka-aineet, fermentointi, valkosipuli ja muut sipulit sekä  stimulantit kuten kahvi ja suklaa kuuluvat rajassisen energian piiriin. Kiireinen ja aktiivinen elämäntyyli, HIIT ja aerobinen treeni sekä dynaaminen ja nopea-tempoinen jooga kuten vinyasa tai bikram ruokkivat rajasta. Tiettyyn pisteeseen asti rajas antaa energiaa ja motivaatiota jatkaa eteenpäin, mutta liika rajas näkyy yli-tekemisenä, yli-ajattelemisena ja yli-suorittamisena, johtaen helposti ahdistuneisuuteen ja/tai uupumukseen. 

Rasvainen ja raskas ruoka, punainen liha, alkoholi ja huumeet, väkivaltaiset elokuvat ja porno ovat energialtaan hyvin tamassista, ja niiden kuluttaminen tekee olon helposti painavaksi ja uneliaaksi. Tamas toisaalta vastaa myös kehollisuuden kokemuksesta ja juurtumisesta fyysiseen todellisuuteen (tärkeää joogille!), mutta kääntyy hyvin helposti “jumiin jäämiseen” ja ignoranssiin muista todellisuuden kerroksista. 

Sattva puolestaan on pitkälti joogin päämäärä - sattvinen mieli on kirkas, puhdas ja selkeä. 

Sattvaa voi ruokkia puhtaalla ja raikkaalla ruokavaliolla, suosimalla luomu-kasviksia ja -vihanneksia jotka ovat kaudessa, ja harjoittamalla elämäntyyliä joka aiheuttaa mahdollisimman vähän kärsimystä ympärilleen. 

Sattvinen energia tekee meditoinnin ja itsensä todellisen kokemisen helpommin tavoiteltavaksi ja saavutettavaksi.

 

Kuluttamamme ruoka, kirjallisuus ja Netflix pitävät sisällään tietyn tyyppistä energiaa, vaikuttaen terveyteemme ja hyvinvointiimme sekä kokemukseemme elämästä.


Ensimmäinen askel oman hyvinvoinnin ymmärtämiseen ja parantamiseen on ryhtyä kiinnittämään huomiota gunien näyttäytymiseen omassa kehossa ja mielessä, ja opetella manipuloimaan niitä kohti sattvaa eli harmoniaa ja tasapainoa. 

Vapauttamalla itsemme tamaksen ja rajaksen kahleista ja lopulta myös sattvasta, saavumme purushan eli puhtaan tietoisuuden ja valaistumisen tai vapautumisen äärelle. 


Seuraavassa postauksessa sukellamme syvemmälle doshien maailmaan, ja käytännön vinkkeihin kuinka käyttää ikiaikaista elämän viisautta, Ayurvedaa apuna kohti tasapainoisempaa ja onnellisempaa elämää modernissa maailmassa. 

Stay tuned!

Edellinen
Edellinen

Ayurveda 101 - osa 2: Käytäntö ja Harjoitus

Seuraava
Seuraava

Yoga as a Journey Toward More Purpose and Freedom in Life