Joogin Integriteetti Tulee Omasta Harjoituksesta

Epäsuosittu mielipide: joogaopettaja ilman omaa harjoitusta ei elä integriteetissä opettajuuden roolissaan.

Ennen kun kukaan pahastuu, kutsun tarkastelemaan joogaa ja opettajuutta lähemmin. Jooga on tuhansia vuosia elänyt filosofia ja harjoitus, joka on tyypillisesti välitetty suusta suuhun-tietona opettajalta oppilaalle. Ennen opettajan rooliin astumista joogi on yleensä viettänyt vuosia, usein jopa vuosikymmeniä eläen oman opettajansa kanssa, opiskellen joogaa ja antaen tradition opetusten kulkea kehonsa läpi.

Moderni pikaruoka-kulttuuri on kuitenkin tehnyt joogasta monelle nopean välipalan, jonka tarkoitus on lähinnä tuottaa välitöntä gratifikaatiota eli tuntua hyvälle just nyt. Omalle harjoitukselle sitoutuminen ja säännöllisyyden vaaliminen harjoituksessa on yhä harvinaisempaa jopa opettajien keskuudessa, saati harjoittajien jotka joogaavat omaksi ilokseen.

Selvennykseksi — en koe, että opettajan pätevyyttä tai joogin edistyneisyyttä kannattaisi välttämättä mitata takana olevissa harjoittelun vuosissa, vaan nimenomaan harjoitteluun omistautumisessa.

Harjoitus (joka voi tapahtua yhtä lailla matolla ja maton ulkopuolella!) on se, jolla joogi lopulta omaksuu opetukset, ja intellektuelli tietämys tai kirjoista opittu tieto muuttuu kehollistetuksi, syvemmäksi viisaudeksi.

Harjoitus on se, jolla joogi tekee joogasta omansa.

Harjoitus on se, joka antaa joogille selkärangan ja opetuksille energian tulla välitetyksi eteenpäin.

Harjoitus on myös se, jolla joogi tulee lopulta kohtaamaan oman sisäisen opettajansa - korkeamman viisauden sisällään - ja josta käsin hän voi kantaa opettajuuteen kuuluvan valtavan vastuun kunnialla.

Opetusharjoitus ≠ Oma harjoitus

Se, että opettaa joogaa joka päivä ei vastaa omaa päivittäistä harjoitusta, ainakaan jos intentiona on välittää joogaa perinnettä kunnioittaen ja kokonaisvaltaisesti ihmistä koskettaen. 

Opetusharjoitus ja oma harjoitus ovat kaksi eri asiaa. 

Opetusharjoituksessa keskitytään pitelemään tilaa toiselle ja välittämään joogaa eteenpäin. Omassa harjoituksessa huomio kääntyy itseen ja energia virtaa sisäänpäin. 

Kuten sanottu, harjoitus voi ottaa monia muotoja, ja ainakin itselleni jooga on kovin paljon enemmän kuin pelkkä asana-harjoittelu - jooga on sitä miten kohtaan itseni, läheiseni ja elämäni hetkestä seuraavaan ja päivästä toiseen. Harjoitukseni menestyksen mittarina on venyvien takareisien sijaan ennemmin esimerkiksi se, pystynkö pysymään avoimena ja kärsivällisenä haasteen keskellä, kuinka usein valitsen ymmärryksen ja rakkauden pelon ja tuomitsemisen sijaan, tai miten kohtelen itseäni ja muita elämänmuotoja silloin kun kukaan ei katsele.

Kehollistettu jooga koskettaa pintaa syvemmältä

Tällaisestä paikasta käsin opettajan rooliinkin on helpompi astua. Kun jooga on integroitu, se välittyy kuin itsestään. Ei tarvita runoja tai päräyttäviä soittolistoja tunneille, eikä uusia haastavia sarjoja joka viikolle - integriteetissä elävän opettajan läsnäolo yksin riittää koskettamaan oppilasta, ja jooga välittyy sanojen ja konseptien sijaan kokemuksellisella tasolla.

Pelkästään mielen stimuloinnin sijaan opettaja tarjoaa oppilaalle tilan todella kokea jooga oman olemuksensa kautta.

Sekä oppilaan että opettajan roolissa, toivoisin näkeväni enemmän integriteettiä ja enemmän arvostusta omaa harjoitusta kohtaan modernissa joogamaailmassa.

Uskon, että jokaiselle meistä tekee hyvää tarkastaa aika ajoin: miksi harjoitan, miksi opetan, ovatko tarkoitusperäni puhtoiset ja onko toimintani linjassa syvimpien arvojeni kanssa? Olenko kohdannut oman sisäisen opettajani, ja jos jaan joogaa, onko oppien takana oman kokemuksen tuomaa painoarvoa?


RESURSSEJA OMAN HARJOITUKSEN SYVENTÄMISEEN

1. Sarwanga Sadhana - täydellinen joogaharjoitus

Tradition sydämessä on ihmisen tietoisuuden evoluutio: havainnointikyvyn ja tietoisuuden asteittainen avartuminen. Joogan filosofia kertoo myös, että se joka estää meissä positiivisen muutoksen ja korkeamman tietoisuuden avautumisen on “tottuminen” eli jumiin jääminen totuttuihin tapoihin ja uskomuksiin. Nämä tottumukset pitävät meitä otteessaan ja ovat joogan mukaan syy kaikelle kärsimykselle.

Jotta evoluutio voi tapahtua kaikilla ihmisyyden tasoilla ja elämän osa-alueilla, täytyy joogaharjoituksen sisältää kaikki joogan askeleet. Tällaista eheää harjoitusta kutsutaan Sarwanga Sadhanaksi, ja se pitää sisällään kaikki joogan tekniikat asanasta meditaatioon. Kaikkia työkaluja ei tarvitse käyttää kerralla, vaan niitä hyödynnetään tarpeen mukaan - toimiva harjoitus on myös tehokas ajankäytön suhteen eikä hukkaa energiaa vaan kasvattaa sitä.

2. Hyvän harjoituksen mittarit

Maksimoidaksemme harjoituksen hyödyt meidän tulee ymmärtää, ettei jooga ole sama asia kuin asana-työskentely, ja ettei joogan päämäärä ole venyvä keho vaan kokonaisvaltainen hyvinvoinnin kehitys. Oman harjoituksen menestyksen mittarina kannattaa tarkastella seuraavia aspekteja:  

FYYSINEN JA PSYYKKINEN VAKAUS

Kuinka rauhallinen mielesi on, ja mikä on meditaatiosi laatu? Myös kapasiteetti kärsivällisyyteen ja yksinoloon ovat hyviä mittareita henkiselle tasapainolle.

IMMUNITEETTI 

Tarkastele sekä fysiologista vastustuskykyäsi, että mielesi resilienssiä. Pystytkö pitämään itsesi loitolla negatiivisuudesta ympärilläsi ja kohtelemaan itseäsi hyvin silloinkin kun elämä tarjoilee haasteita?

EMOTIONAALINEN TERVEYS

Emotionaalisessa hyvinvoinnissa ei ole kyse siitä koetko haastavia tunteita, vaan siitä kuinka nopeasti “toivut” niistä ja palaat takaisin nk. emotionaaliseen homeostaasiin; iloon, inspiraatioon ja kiitollisuuteen.

3. Miltä oma harjoitus voi käytännössä näyttää?

Kun aikaa on vain lyhyeen harjoitushetkeen, suorituskeskeisessä yhteiskunnassa elävän modernin ihmisen kannattaa yleensä priorisoida meditaatio.

Meditoinnin tekee helpommaksi mielen ja hermoston valmistelu hengitysharjoituksella, jolloin harjoituksesi voi näyttää vaikkapa 10 minuutin hiljaisuudelta johon kuuluu 5 minuuttia pranayama-harjoittelua ja 5 minuuttia meditaatiota aamulla heti herättyäsi. 

Päivä on ihana myös päättää pieneen hetkeen itsensä parissa esimerkiksi päiväkirjan kirjoittamisella tai lyhyellä rentoutumisharjoituksella kuten jooga nidralla

Jos sinulla on aikaa täyspitkään joogaharjoitukseen, pidä huoli siitä että se ei ainoastaan tunnu mukavalta tässä hetkessä, vaan on linjassa sarwanga sadhanan menestyksen mittapuiden kanssa ja kuljettaa sinua kohti fyysistä, psyykkistä ja emotionaalista tasapainoa.

Harjoitus voi pitää sisällään esimerkiksi fyysistä asana-harjoittelua, hengitystyöskentelyä, rentoutumisharjoituksia, meditaatiota tai vaikka kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä. Harjoituksen keston sijaan kannattaa keskittyä säännöllisyyteen.

4. Päämääränä avautua oman sisäisen opettajan valolle

On myös hyvä pitää mielessä, että vaikka ulkoisiin opettajiin nojaaminen on tärkeää ja enemmän kuin kannustettavaa, harjoittelun päämääränä on oman sisäisen opettajan löytäminen. Sinulle, joka olet valmis avaamaan itsesi sisäiselle viisaudellesi: ovet vuoden 2025 RYT200 Joogaopettajakoulutukseen on auki, ja otamme hakemuksia vastaan.

Lue lisää koulutuksen sisällöstä, katso mitä vastavalmistuneet oppilaamme vuoden 2024 koulutuksesta kertovat kokemuksestaan ja ole yhteydessä, jos koulutus herättää kysymyksiä. <3

Valokuvat Robert Nivera

Pl. viimeinen kuva Wilma Hetemaj

Edellinen
Edellinen

Joogiset Hyvinvointivinkit Syksyyn

Seuraava
Seuraava

Mitä on tantra ja tantrinen hatha jooga?