Joogiset Hyvinvointivinkit Syksyyn
Syksyn myötä tuulen käydessä viileämmäksi ja ilman kuivemmaksi siirrytään Ayurvedan mukaan vata-kauteen. Vata tarkoittaa “tuulta” tai “liikkua tuulen lailla”, ja se viittaa liialliseen ilman sekä avaruuden elementtiin jotka kasvavat luonnossa syksyisin ja talvisin.
Kun nämä elementit korostuvat ympäristössämme, ne korostuvat myös meissä.
Lisäksi osalla meistä on luonnostaan suurempi taipumus kyseisten elementtien dominanssiin - olet ehkä kuullut doshista - ja näin ollen kasvanut alttius kärsiä liiallisen ilman ja avaruuden vaikutuksista vata-kaudella.
Mistä tunnistat vatan epätasapainon kehossasi ja mielessäsi?
Kirjaimellisesti liiallisesta ilmasta - tendenssi kerätä kaasua ja turvotusta vatsaan on tyypillinen vata-oire. Ilmavuus näkyy myös korvien välissä - ajatus liikkuu nopeasti ja luovuus virtaa, mutta toisaalta aktiivinen mieli on taipuvainen yliajatteluun, huolehtimiseen, murehtimiseen ja jopa ahdistukseen sekä pelkoihin.
Vataan liittyy kuivuuden ominaisuus: jos ihosi tai hiuksesi ovat kuivat, kynnet halkeilevat, keho tuntuu kuivalta ja nivelet jäykiltä, sinussa on vatan epätasapainoa - ehkä olet syntyjäsi dominantti vata-tyyppi, tai ympäristössäsi on vatan elementit koholla ja ne vaikuttavat olotilaasi.
Toinen tyypillinen vata-ominaisuus on kylmyys. Tunnistat liiallista tai epätasapainoista vataa itsessäsi jos palelet helposti ja siedät kylmää huonosti, sormesi ja varpaasi ovat kylmät ja ääreisverenkierto heikkoa. Keho voi tuntua aamuisin jäykältä ja esimerkiksi selkä kaivata lämmittelyä sängystä noustessasi.
Kuulostaako tutulta…? Ei hätää – ongelman tunnistus on ensimmäinen vaihe, sitten voidaan ottaa korjausliikkeitä!
Miten tasapainottaa vataa?
Maadoita vataa rutiineilla, luontoajalla ja keho-mieli-yhteyttä vahvistavilla harjoituksilla. Ilmavalla ja liikkuvaisella vatalla on taipumus epäsäännöllisyyteen niin elintavoissaan ja unirytmissään kuin ruokailutottumuksissaan ja ruoansulatuksen toiminnassaankin.
Tasapainota vataa pitämällä kiinni rutiineista ja säännöllisistä ruokailu- sekä uni-ajoista.
Vata tarvitsee myös paljon liikkumattomuutta ja hyötyy tietoisesta tahdin hidastamisesta - rauhoittavat, pysähtymään kutsuvat joogaharjoitukset kuten yin jooga ja jooga nidra tukevat vatan terveyttä erinomaisesti. Iltoihin kannattaa luoda tilaa puhtaasti rauhoittumiselle.
Lisäksi yksi loistava maadoittava elementti omaan arkeen on luonnossa vietetty aika.
Kosteuta ja nesteytä kuivaa vataa sekä sisäisesti että ulkoisesti. Vata tarvitsee ruokavalioonsa paljon hyviä rasvoja, jotka kosteuttavat kehoa sisältäpäin. Suosi korkealaatuisia öljyjä ja kirkastettua voita eli gheetä, ja huolehdi riittävästä nesteiden saannista.
Ulkoiseen kosteutukseen aivan ihana tapa hoivata vataa on abhyanga eli itselle annettu kokovartalo-hieronta esimerkiksi ravitsevalla, lämmittävällä seesamiöljyllä. Aloita hieronta raajoista ja etene kohti vatsaa ja rintaa pyörivin liikkein - voit käsitellä koko kehon kasvoja ja päänahkaa myöten. Anna öljyn imeytyä hetki, jonka jälkeen ota lämmin suihku ja taputtele itsesi kuivaksi.
Jos et ehdi käsitellä koko vartaloa, voit hieroa vain vatsan alueen sekä isoimmat kehon nivelet!
Lämmitä kylmälle herkkää Vataa pukeutumalla lämpimästi & nauttimalla ateriat lämpimänä. Sen lisäksi että kylmältä on hyvä suojautua ulkoisesti, voimme lämmittää itseämme sisäisesti.
Vatalle ei sovi raakaruoka, ja jäisistä aineksista blendatut smoothiebowlit sekä kevyet, kylmät salaatit vievät sitä epätasapainoon.
Nauti ruoka mieluummin kypsennettynä ja aina lämpimänä tai kuumana, käytä kokkauksessa reilusti lämmittäviä mausteita, ja juo myös nesteet mieluiten huoneenlämpöisenä tai kuumana.
Hyvä kehoa sisältäpäin lämmittävä tapa on keittää aamulla pannullinen vettä, pilkkoa sekaan tuoretta luomuinkivääriä ja nauttia lämmintä inkivääriteetä pitkin päivää. Ruoansulatuksen tulta ja “sisäistä aurinkoamme” voi myös herätellä pureskelemalla muutaman palasen inkivääriä ennen aterioita.
Pienillä muutoksilla kohti tasapainoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia
Kiinnitä huomiota myös reaktioosi näitä terveysvinkkejä lukiessasi. Kun olemme epätasapainossa, vedämme puoleemme niitä asioita, tapoja ja tottumuksia, jotka pitävät meitä epätasapainossa. Näin ollen vata-dominantti tai vata-epätasapainosta kärsivä tyyppi usein kokee esimerkiksi rutiinit ja hidastamisen epämiellyttävänä tai haastavana, ja esimerkiksi tuppaa nauttimaan kevyistä salaateista ja kylmistä juomista lämpimien, kypsennettyjen ainesten sijaan.
Korjausliikkeitä kohti tasapainoa kannattaa tehdä pikkuhiljaa, ja muutoksiin on hyvä sitoutua vähintään kuukaudeksi, jotta keholla on aikaa adaptoitua ja vastata niihin. Jos terveydentilasi ei omien valintojesi avulla ryhdy parantumaan, kannattaa lähestyä ammattilaista - avun voi saada sekä modernista lääketieteestä että konsultoimalla ayurvedista lääkäriä joka voi tarvittaessa tehostaa hoitoasi esimerkiksi erilaisilla yrttivalmisteilla.
Ayurvedinen lähestyminen terveyteen on loppujen lopuksi hyvin salliva: ollessamme harmoniassa voimme syödä ja elää miten haluamme, eikä tasapainoinen terveys järky ajoittaisista vähemmän optimaleista terveysvalinnoistakaan.
Loppuun suosikkineuvoni liittyen hyvinvoinnin parantamiseen ruokavalion avulla:
Iloinen donitsi on parempi kuin surullinen salaatti!
Asenne, jolla nautimme ruokamme on lopulta yhtä tärkeää, ellei jopa tärkempää, kuin se mitä syömme. Tätä neuvoa voi hyvin soveltaa muihinkin terveysvalintoihin - kun pyrkii pitämään mukana kiitollisen suhtautumisen, arvostuksen ja ilon elämää kohtaan, keho ja mielikin adaptoituu erilaisiin elämän ja elinolosuhteiden muutoksiin huomattavasti helpommin.
Olemme upean monimutkaisia kokonaisuuksia, jossa yksikään osa ei ole eristyksissä toisesta.
Kuvat Wilma Hetemaj