Meditointi Aloittelijalle - Usein Kysytyt Kysymykset Meditaatiosta

Säännöllisen meditaation kannattavuudesta tuskin tarvitsee enää vakuutella ketään — meditoimisen hyödyt on tutkittu ja tunnistettu, joten jäljelle jää kysymys, kuinka ihmeessä se kiireinen mieli nyt sitten kesytetään istumaan aloillaan?

Löydät alta koottuna yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä meditaatiosta ja jos innostut, ilmaisia meditaationauhoitteita löytyy esimerkiksi täältä.

Miten päästä alkuun meditoinnissa?

Alkuun pääsee valitsemalla yhden harjoituksen, joka ainakin jollain tasolla johtaa mielesi liikkeiden hidastumiseen. Mielen ei tarvitse hiljentyä täysin, vaan alkuun kyse on pienen pienistä hetkistä liikkumattomuutta ajatusten väleissä.

Sitten meidän tulee sitoutua pysähtymään tuon harjoituksen pariin joka ikinen päivä, mieluiten samaan aikaan päivästä. Aamulla heti heräämisen jälkeen mieli on usein vielä rauhallinen ja meditointi helpompaa, ja 40 päivää on aika, jossa uusi tapa muuttuu rutiiniksi… tai jos haluamme tarkastella omistautumista itsellemme uudessa valossa — rituaaliksi.

Harjoitus voi olla hyvin yksinkertainen; esimerkiksi tasapainottava tai rauhoittava hengitysharjoitus (vuorosierainhengitys tai uloshengityksen pidentäminen) ja sen jälkeen minuutin tai kaksi hiljaisuudessa hengityksen vaivatonta virtaa seuraaminen. Meditaation ei tarvitse kestää pidempää kuin 5-10 minuuttia - tärkeintä on toistuvuus. 

Mikä on meditaation tärkein tarkoitus? Pitääkö sillä päästä johonkin tiettyyn tilaan?

Meditaation ytimessä on kokea yhteys siihen osaan itsestä, joka lepää mielen liikkeiden takana. Tuo tila sijaitsee ajan ja paikan ulkopuolella, ja sitä kuvaillaan usein syvänä rauhan ja täyttymyksen tunteena sekä kokemuksena omasta rajattomuudesta ja yhteydestä maailmankaikkeuteen. Tilan voi nähdä puhtaana tietoisuutena tai läsnäolona — kyseessä on se osa meistä, josta käsin pystymme todistamaan elämää ja sen jatkuvaa muutosta sekä sisällämme että ympäristössämme.

Meditaatioharjoituksen alkutaipale keskittyy kuitenkin yleensä keskittymiskyvyn parantamiseen, ja harjoitus avautuu sekä syvenee ajan myötä. Toisin sanoen meditaatio ei ole epäonnistunut koskaan, ei edes silloin, kun tuntuu siltä että se on toiminut ainoastaan näyttämään meille oman mielemme levottomuuden. Transendentaalisten kokemusten tavoittelu kannattaa unohtaa — se voi itseasiassa jopa koitua esteeksi ydinolemuksemme realisoinnissa.

Onko olemassa hyvä tai huono meditaatio?

Tämä on selkeää: ei ole. Jokainen meditaatio on täydellinen sellaisenaan, huolimatta siitä miltä se tuntuu tai mitä se nostaa esiin. Myös esimerkiksi mielen harhailun meditaatiossa voi nähdä onnistumisena — se, että huomaa läsnäolon herpaantuneen on mahtava edistysaskel itse-tietoisuuden kehittämisessä!

Voiko meditoida selällään? En pysty istumaan pitkiä aikoja paikallaan. 

Jos istuminen meditaatio-tyynyn päällä tuntuu hankalalta, meditoida voi hyvin myös selkänojalliseen tuoliin leväten: tällöin jalat tuodaan lantion leveydelle tasaisesti maata vasten suoraan polvien alle, niin että polvet ovat 90 asteen kulmassa.

Jos kaikki istuminen on syystä tai toisesta mahdotonta, kannattaa tutustua jooga nidraan. Jooga nidra tapahtuu selinmakuulla, ja siinä pyritään rentouttamaan koko keho ja mieli tietoisuuden pysyessä hereillä. Tila, johon nidran avulla voi päästä, on hyvin samankaltainen kuin meditaation syvin aste samadhi. Meditaatio ja nidra myös tukevat upeasti toisiaan: esimerkiksi jooga nidran jälkeen syvään meditaatioon laskeutuminen on helpompaa. 

Onko meditaation tyylillä väliä? Pitääkö se olla joku tietty vai voiko sen keksiä itse?

Meditoidessa tyyli on toissijainen, ja ainoastaan oma kokemus merkitsee. Omaa päivittäistä harjoitusta hakiessa suositus on löytää yksi itseä puhutteleva harjoitus, ja pitäytymään siinä ainakin tuon 1-2 kk ajan. 

Millaisia “kaavoja” on olemassa meditaatiota helpottamaan/ohjaamaan?

Meditaatioharjoitukset voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: ohjattuun ja ei-ohjattuun. Ohjatussa meditaatiossa mieli usein keskitetään yhteen tai useampaan objektiin. Objektit voivat olla ulkoisia (kuten kynttilän liekki, piste edessäsi) tai sisäisiä (hengitys, mantra).

Hiljaisessa, ei-ohjatussa meditaatiossa asetutaan hiljaisen todistajan rooliin ja pyritään ikään kuin seuraamaan sivusta mielen, tunteiden ja kehon tuntemusten liikkeitä. Lue lisää erilaisista lähestymisistä meditaatioon täältä!



Voiko meditoida esim. kävellessä vai tuleeko aina olla paikallaan?

Kävely voi olla meditatiivista, kun pysyttelee parhaansa mukaan läsnä ja keskittyy esimerkiksi seuraamaan askellusta tai ympäristöö täydellä tietoisuudella. Itse meditointi tapahtuu kuitenkin paikallaan ollen, eikä tätä itsensä ääressä istumista voi mielestäni täysin korvata millään muilla aktiviteeteilla - oli tuo toiminto kuinka tietoista tahansa. Edes muutama minuutti puhdasta liikkumattomuutta meditaation parissa päivittäin tulee myös kasvattamaan läsnäolon hetkiä muissa elämän hetkissä.

Miten (laadukas) yin jooga eroaa meditoinnista?

Erinomainen kysymys! Laadukas yin jooga voi olla äärimmäisen meditatiivista, ja itse tykkään ajatella yin-harjoitusta sarjana minimeditaatioita: jokainen yin-asana on tilaisuus pysähtyä paikoilleen ja kääntää huomio sisäänpäin. Jos yin joogan haluaisi luokitella meditaatioksi, se lukeutuisi ehdottomasti ei-ohjatuksi, hiljaisuutta todistavaksi mietiskeleväksi meditaatioksi. 

Yin jooga on mahtava läsnäoloharjoitus, jolla voi päästä mielettömään tilaan, mutta kuten edellä todettu: tietoinen kävely on tietoista kävelyä, yin jooga on yin joogaa ja meditointi on meditointia. 

Kuinka meditaatio eroaa mindfulnessista?

Edelliset kysymykset sivusivatkin jo mindfulnessia. Nimensä mukaisesti mindfulness viittaa tietoisena olemiseen.

Tietoisuus on suomen kielessä hieman hankala sana, koska sillä voidaan viitata kahteen eri asiaan (vrt. englanniksi awareness vs. consciousness). Mindfulnesista puhuttaessa viitataan yleensä siihen tietoisuuteen, jota voimme vapaasti liikutella mielemme mukaan (=awareness). Voimme tulla tietoiseksi hengityksestä, jalkojen askelluksesta asvalttia vasten, tai vaikkapa tiskaamisesta. Mindfulness harjoituksissa on kyse yleensä tietoisesta tekemisestä.

Meditaatio on vahvemmin linkittynyt siihen tietoisuuteen, joka on kaiken tekemisen takana (=consciousness). Jos haluaa tehdä selkeän rajanvedon, mindfulnessia voi harjoittaa missä ja milloin tahansa, kun meditaatio on hieman selkeämmin rajattu istuen tehtävä yritys lähestyä tuota suurempaa tietoisuutta. 


Kuinka kauan menee jos meditoi säännöllisesti että alkaa huomaamaan vaikutuksia ja muutoksia jokapäiväisessä arjessa?

Tämä on yksilöllistä, mutta siitä on oltava rehellinen, ettei meditoiminen ole “quick fix” kaikkien ongelmien korjaamiseen ja tulokset vaativat itsekuria palata meditaatiotyynylle kerta toisensa jälkeen, olosuhteista huolimatta. Satunnainen, pelkästään kriisiaikoina meditoiminen, kuten myös päivittäisestä meditoinnista lipsuminen kriisiaikojen vuoksi ovat molemmat tyypillisiä kompastuskiviä matkalla hedelmiä tuottavaan harjoitukseen. 

Päivittäisen meditoinnin vaikutukset ja muutokset jokapäiväisessä arjessa alkavat välittömästi, mutta näkyvät selkeästi yleensä muutaman kuukauden kuluessa. Meillä on kaikilla omat polkumme kuljettavina - omalla kohdallani päivittäisen meditoinnin muodostuminen kamppailusta ja pakollisesta askareesta nautinnolliseksi välttämättömyydeksi tapahtui noin vuoden päivittäiselle meditoimiselle omistaumisen jälkeen. Vielä 8 vuoden päivittäisen meditoimisen jälkeenkin joudun kuitenkin edelleen tekemään töitä sen eteen, että mieleni asettuu aloilleen meditoinnissa — nykyihmisen elämä tuppaa olemaan sen verran hektistä ja ärsyke-rikasta, että hiljaisuuden ja liikkumattomuuden palauttaminen ottaa aikansa ja vaatii vaivannäköä!

Hiljeneekö mieleni koskaan? Tuntuu, että epäonnistun aina. 

Mielen meuhkaaminen meditaatiossa ei ole epäonnistuminen. Se, että tulet tietoiseksi mielesi liikkeistä, on jo huikea edistysaskel: monet meistä elävät koko elämänsä ilman, että koskaan tiedostavat ajatuksiaan sen laajemmin. Kun mielen liikkeistä on tullut tietoiseksi, voi pikkuhiljaa alkaa kehittämään tilaa ajatusten ja itsensä välille. Kuka tai mikä on se, joka kokee nuo ajatukset?

Jos sitoudut harjoitukselle, on varmaa, että vaivannäkösi palkitaan — ei välttämättä välittömästi mutta viiveellä saapunut gratifikaatio onkin usein pikavoittoa paljon herkullisempi. :-)


Olisiko sinunkin aika aloittaa meditointi?

Kokeile ilmaisia meditaatioharjoituksia, tai liity online jooga-kirjaston jäseneksi jonka myötä saat käyttöösi kattavat resurssit kestävän harjoituksen luomista ja säilyttämistä varten!


Jos kaipaat henkilökohtaista opastusta matkallesi, voit myös olla minuun suoraan yhteydessä — ohjeistan sinut harjoituksen pariin mielelläni.

Mikäli tahdot todella syventyä meditointiin ja ystävystyä mielesi kanssa, ja ehkä myös tarjota vastaavan lahjan muille tulevaisuudessa, tutustu maaliskuussa 2025 tokaa kertaa käynnistyvään RYT200 joogaopettajakoulutukseen!

Seuraava
Seuraava

Joogiset Hyvinvointivinkit Syksyyn